Jocuri de societate, Timp cu familia

Jocurile de societate: alegerea perfectă pentru digital detox

Petreci prea mult timp în fața ecranelor și te-ai decis să faci o  “detoxifiere” digitală? Alege jocurile de societate, o activitate super distractivă care te ține departe de dispozitivele smart și te conectează la momentul prezent.

Ce este o detoxifiere digitală și de ce ai nevoie de ea? 

Fie că ne place sau nu, tehnologia face parte din viața noastră și nu o putem exclude în totalitate. La serviciu, la școală, la cumpărături sau pur și simplu când vrem să ne relaxăm, petrecem ore întregi în fața a tot felul de ecrane. 

Detoxifierea digitală presupune o pauză de la utilizarea dispozitivelor smart sau a diferitelor mijloace de comunicare digitale pentru o anumită perioadă de timp. Utilizată în exces, tehnologia poate deveni copleșitoare și chiar dăunătoare pentru sănătate. De aceea, a lua o pauză totală sau parțială, pe termen scurt, mediu sau lung, este mai mult decât un trend, este o necesitate.

De ce jocuri de societate pentru  o detoxifiere digitală? 

  • Te trag din fața ecranelor, te aduc în fața tablei de joc în cel mai amuzant mod posibil și te fac să uiți de gadget-uri pentru mult timp.
  • Favorizează comunicarea și relaționarea cu cei dragi –  Redescoperi astfel plăcerea interacțiunii din lumea reală, iar tentația de a reveni în spațiul virtual se diminuează.
  • Sunt o modalitate sănătoasă pentru a petrece timpul liber – Relaxante și interactive, jocurile de societate sunt un adevărat antrenament fitness pentru creier. Solicită ambele emisfere cerebrale, stimulând deopotrivă gândirea logică și creativitatea.
  • Oferă acel boost de energie după care tânjești zi de zi.  

Digital detox prin intermediul jocurilor de societate: 5 sfaturi utile

Jocurile de societate sunt o modalitate plăcută pentru a face detoxifiere digitală. Dar dacă vrei ca procesul să fie cât mai eficient, ține cont de următoarele 5 recomandări:

1. Împărtășește-le celor dragi intențiile tale 

Jocurile de societate implică două sau mai multe persoane. Așadar, odată ce ai decis să faci o detoxifierea digitală prin intermediul acestora, anunță-i pe toți ai casei despre intențiile tale. Stabilește-ți strategia în funcție de programul de lucru și de stilul de viață al tău și al celor dragi. 

Plănuiți împreună zilele și orele în care puteți renunța la tehnologie. Puteți folosi un calendar digital și alarme setate pe telefon sau îi poți provoca pe copii să deseneze un calendar pe care să îl expuneți într-un loc vizibil pentru toată lumea.

2. Alege jocuri de societate potrivite pentru toți participanții

Joci în cuplu, în familie, cu copiii sau cu un grup de prieteni? Pentru toate aceste situații și multe altele, există jocurile de societate potrivite. Vârsta participanților, nivelul de cunoștințe și hobby-urile comune sunt doar câteva dintre aspectele de care trebuie să ții cont atunci când decizi să înlocuiești tehnologia cu jocurile clasice. 

Iată 3 recomandări de jocuri create de ROOVI pentru deconectare, distracție și relaxare, ideale pentru:

  • Familii cu copii: Mosquito – Un joc interactiv care face ca prinderea țânțarilor să fie super distractivă, mai ales că țânțarii sunt foarte drăguți și aveți la dispoziție 4 ciocane magice pentru a-i prinde. Poate fi jucat de copii de la 4 ani până la bunici cu o vedere ascuțită și foarte atenți la detalii. 
  • Grupuri de prieteni: Word Colony – Este un mod cool de a învăța lucruri noi despre lumea din jur. Construiți colonii de cuvinte, și în același timp, vă simțiți fantastic împreună. Jocul îmbină elemente de cultură generală, strategie și umor, oferind o experiență interactivă inedită. Poate fi jucat de oricine cu vârsta peste 10 ani.
  • Cupluri: Go – Bucură-te de o experiență autentică și descoperă misterele celui mai vechi joc de societate din lume împreună cu sufletul tău pereche. Este un joc fără vârstă, așa că orice cuplu se va bucura de el.

3. Amenajează un loc din casa ta pentru jocurile de societate

…Și bucură-te de el de fiecare dată când ai nevoie de o pauză de la ecrane. Ar fi perfect dacă ai putea avea o cameră sau o zonă a casei tale care să fie mereu deconectată de la internet. Chiar dacă pare o nebunie, poate fi extrem de reconfortant pentru creierul tău. 

Un mic spațiu în sufragerie, pe terasă sau în orice alt loc pe care nu îl folosești prea des sunt opțiuni pe care le poți lua în calcul. Amenajează acest loc în funcție de preferințele tale și ale celor din familie. Aranjați aici jocurile de societate preferate în așa fel încât să le aveți mereu la îndemână.

4. Găzduiește seri de jocuri de societate la tine acasă

Preia inițiativa în grupul tău de prieteni și organizează o seară de detoxifiere digitală la tine acasă. Provoacă-i pe toți participanții să își lase telefoanele deoparte și dedicați-vă unei seri memorabile de jocuri de societate.

Între timp, cumpără și un ceas de perete clasic. Distracția va dura mai mult decât te-ai fi așteptat și s-ar putea să vrei să știi cât este ora la un moment dat :).

5. Ia cu tine în vacanță jocul de societate preferat 

Știm cu toții că nici măcar în vacanță nu reușim să ne deconectăm complet. Pune-ți mereu în bagaj cel puțin un joc de societate. Astfel, atunci când vei fi tentat să-ți pierzi timpul pe telefon, vei avea la îndemână un joc de societate delicat și ergonomic. Acesta îți va completa starea de relaxare cu o mulțime de momente vesele alături de cei cu care călătorești. 

Răsfoiește colecția travel de jocuri de societate de la ROOVI și selectează-ți jocurile preferate pentru un sejur de neuitat în orice destinație din lume.

Concluzie

La fel ca orice alt tip de detoxifiere, renunțarea la lumea digitală este mai eficientă dacă se face pe o perioadă mai lungă de timp. În cazul jocurilor de societate, provocarea este mai ușoară, deoarece acestea dau un fel de “dependență pozitivă”. Astfel, deconectarea se va face în mod natural, fără a provoca frustrare sau suferință.

Explorează colecția de board games ROOVI și creează-ți un program uimitor de digital detox.